Om de kosten te berekenen voor het verzenden en ontvangen van berichten via de WhatsApp Business API, introduceerde WhatsApp 'Prijsstelling op basis van conversatie'. Dit prijsmodel wordt bijgewerkt door Meta vanaf 1 juni 2023. In dit artikel nemen we je mee langs alles wat je moet weten over dit prijsmodel.

De limiet van 1000 gesprekken

WhatsApp brengt geen kosten in rekening voor de eerste 1000 gesprekken die door gebruikers worden geïnitieerd. Dit zijn gesprekken die worden gestart door je klant die contact met je opneemt. Deze teller wordt elke maand opnieuw ingesteld. Dit betekent dat aan het begin van elke maand de eerste 1000 gesprekken die je ontvangt van je klanten gratis zijn! Het 1001e gesprek dat door een gebruiker wordt geïnitieerd, wordt in rekening gebracht volgens de tarieven van WhatsApp. Deze 1000 gesprekken zijn gekoppeld aan je agentschap, niet aan je Facebook Business Account of een individueel telefoonnummer.

Opladen door Meta

De manier waarop Meta je kosten in rekening brengt, hangt af van het type bericht dat wordt verzonden.

Zakelijk geïnitieerd: WhatsApp classificeert (en berekent) gesprekken die zijn gestart door je bedrijf (zakelijk geïnitieerd) op basis van de categorie van het sjabloon dat je verzendt. Je vindt alle informatie over WhatsApp-sjablooncategorieën in dit Helpcentrum-artikel van Trengo. De prijzen per sjablooncategorie vind je in de tariefkaarten van Meta.

Door gebruiker geïnitieerd: Wanneer het 1001ste gesprek van de maand wordt geïnitieerd door je klanten, zal Meta deze berichten aanrekenen als 'Servicegesprekken'. Je vindt de prijs voor deze berichten in de tariefkaarten van Meta.

De sessiebeperking van 24 uur is nog steeds van toepassing op alle WhatsApp-gesprekken, of deze nu door een gebruiker of door een bedrijf worden geïnitieerd. Je hebt dus 24 uur de tijd om te reageren op het laatste bericht van je klant. Als deze 24 uur zijn verstreken, kun je het gesprek heropenen door een WhatsApp-sjabloon naar je klant te sturen.

ℹ️ Meta heeft een uitleg uitgebracht over de nieuwste updates, die je hier kunt vinden.

Kosten WhatsApp

Vanaf 1 juli 2023 toont Meta de geschatte kosten voor je WhatsApp-gesprekken niet meer in hun dashboard. Je kunt deze kosten echter nog steeds vinden door te navigeren naar Trengo > Instellingen > Bedrijfsprofiel > Saldo-instellingen > Transactiegeschiedenis.