WhatsApp Business: de verschillen tussen de App en de API

*Note: Whatsapp heeft per direct alle aanvragen wereldwijd gepauzeerd. Wij wachten op meer informatie, zodra wij die ontvangen geven wij een update.*

WhatsApp is een aantal jaren geleden gestart met een berichten-platform waarop mensen met elkaar konden communiceren. In eerste instantie was dit platform met name bedoeld voor consumenten contact, berichten versturen naar vrienden en familie, maar steeds meer bedrijven wilden ook graag gebruik maken van dit platform. Daarom heeft WhatsApp twee oplossingen ontwikkeld: de WhatsApp Business app en de WhatsApp Business API. Wat is nou precies het verschil tussen deze twee oplossingen?

De WhatsApp Business App

De WhatsApp Business App is het makkelijkst te vergelijken met de consumenten app: deze is te installeren op een telefoontoestel. Een groot voordeel van de Business App ten opzichte van de consumenten app van WhatsApp is het feit dat het zakelijk nummer in de Business App geverifieerd kan worden.

Daarnaast is het voor een organisatie ook mogelijk om openingstijden, automatische antwoorden, quick replies en labels aan berichten kunnen worden gekoppeld. Verder verschilt de app weinig van de consumenten app. Klanten sturen berichten naar het nummer en deze berichten kunnen beantwoord worden vanaf de mobiele telefoon, dus maar door één persoon tegelijkertijd.

Bovendien is het bij de Business App belangrijk dat het initiatief bij de klant ligt. WhatsApp wil koste wat het kost voorkomen dat hun platform gebruikt wordt voor promotionele doeleinden en ziet daarom de WhatsApp Business App echt als een customer service oplossing.

De WhatsApp Business API

Mocht je als organisatie nou graag WhatsApp berichten van klanten met een team van medewerkers willen beantwoorden? Dan komt de WhatsApp Business API om de hoek kijken. Wereldwijd zijn er een aantal partners die deze API mogen aanbieden en aan deze API kan vervolgens weer een klantencontactsysteem gekoppeld worden. Het is dus dé oplossing van WhatsApp om als organisatie als een team tegelijkertijd met klanten te kunnen appen.

Doordat de Business API wordt gekoppeld aan een klantenservice systeem zoals Trengo, kan er ook gebruik worden gemaakt van de functionaliteiten van dat systeem via WhatsApp. Denk bijvoorbeeld aan het labelen van berichten of het gebruiken van Automatische reacties of Quick Replies, net als via de Business App. Bovendien wordt ook het gebruik van Chatbots ondersteund via de WhatsApp Business API.

Bovendien is het door gebruik te maken van een klantenservice systeem ook mogelijk om WhatsApp te koppelen aan een klantprofiel met alle andere communicatiekanalen, om zo het overzicht beter te bewaken.

Ten slotte is het via de WhatsApp Business API wel mogelijk om zelf een klant te benaderen door middel van zogeheten templates. Deze templates mogen nog steeds geen promotionele boodschap bevatten, maar kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een afspraak te bevestigen of om de status van een bezorging te communiceren.

Om gebruik te mogen maken van de Business API zal WhatsApp de organisatie goedkeuring moeten verlenen. Hiervoor heeft WhatsApp een aantal voorwaarden gesteld, die hier terug te vinden zijn.

Een overzichtje:

Whatsapp Business App

WhatsApp Business API

Vaste telefoonnummer

Labels

Quick Replies

Auto Replies

Business hours

Business Profiel

Multi-user

Koppelen aan andere kanalen

Chatbots

Zelf de klant benaderen