Begin met het trainen van de Chatbot

Dit is het moment om de Chatbot te voorzien van informatie over je bedrijf. Dit kunnen in eerste instantie antwoorden op veel gestelde vragen zijn die vaak voorkomen binnen de organisatie. Een Chatbot kan hier perfect op antwoorden en eventueel naar een pagina, artikel of e-mailadres refereren.

Maak categorieën aan

Maak allereest categorieën aan om het overzicht te behouden, door op "Categories" te klikken in het Chatbot menu. Klik vervolgens op de groene knop "Add category" in de rechterbovenhoek om een categorie toe te voegen. Op deze manier kunnen, in de volgende stap, vragen en antwoorden worden toegevoegd aan een categorie. De Chatbot wordt in de loop van tijd uitgerust met erg veel informatie, het is van belang om dit vanaf de eerste stap in te regelen.

Voeg vragen en antwoorden toe

Door op "Articles" te klikken in het Chatbot menu, kom je op de pagina vanwaar de Chatbot met informatie voorzien wordt. Klik vervolgens op het plusje [ + ] rechts van de categorie om een vraag en bijbehorend antwoord toe te voegen aan de Chatbot.

Vul onder "Question" verschillende vraagstellingen aan die passen bij hetzelfde antwoord. De regel geldt: hoe meer Questions (data) de Chatbot voor handen heeft voor één vraagstelling, hoe beter de Chatbot de context begrijpt van de vraag. Ook al wordt een vraag dan net anders gesteld, weet de Chatbot alsnog welk antwoord erbij hoort.
Vul onder "Answer" de vraag in die de Chatbot geeft tijdens een conversatie. Door op het "vinkje" te klikken, zal de vraag door onze machine learning technologie verwerkt worden en zal die binnen enkele seconden (afhankelijk van de hoeveelheid data die in de Chatbot staat) beschikbaar zijn.

Tip: formuleer verschillende vragen

Onder "Question" hebben wij het advies te geven om ongeveer 5 vraagstellingen toe te voegen, maar hoe heeft de Chatbot dit het liefste? Met het voorbeeld hieronder helpen we je op weg!

Voorbeeld vragen bij vraagstelling 1

• Bieden jullie ook e-mail aan
  • Hebben jullie ook een e-mailticket systeem
  • Kan ik ook e-mailen met jullie programma
  • Kan ik ook e-mails beantwoorden met jullie inbox
  • Kunnen wij ook e-mailen.

Antwoord bij vraagstelling 1

"Jazeker, met Trengo kan je e-mails versturen en beantwoorden 🙂."

Maak het gesprek persoonlijk: gebruik smileys 😉

Doordat een Chatbot geen mens is, wordt het al snel een statisch (en onpersoonlijk) gesprek. Door smileys te verwerken in de antwoorden van de Chatbot, krijgt de Chatbot al snel een karakter. Op https://getemoji.com kunnen smileys gekopieerd worden en geplakt worden onder het antwoord in Trengo.

Alle tips doorgenomen en klaar om met de toegevoegde informatie aan de slag te gaan? Begin dan met het testen van Chatbot in de Trengo Playground.